duminică, 9 iunie 2013

6 Casa întunericului de Stephen King&Peter Straub

Titlu: Casa întunericului 
Autor: Stephen King&Peter Straub
Editura: Nemira
Număr de pagini: 749
Anul apariției: 2007

Mult așteptata continuare a Talismanului este unul dintre cele mai influente si mai prețuite romane scrise vreodată. Jack Sawyer, detectiv în Los Angeles, ieșit acum la pensie, se retrage într-un cătun din Wisconsin. Nu are nici o nostalgie pentru întâmplările petrecute cu douăzeci de ani în urma, care l-au purtat într-un univers paralel, numit Teritorii. În Wisconsin însă se petrec o serie de crime oribile, iar prietenul sau, seful politiei locale, îl roaga să-l ajute la prinderea ucigașului. Pe masura ce mesajele criptice din reveriile sale devin tot mai greu de ignorat, Jack se simte atras din nou in Teritorii și-n propriul său trecut, unde trebuie sa gaseasca puterea sufleteasca pentru a intra în casa de la capătul drumului forestier, în care se adăpostește răul feroce. 
„Un roman tenebros scris de doi maeștri ai terorii.” Locus 
„Casa întunericului poate că deschide ușa spre lumea oribilă a nebuniei, însa este, în esența ei, o poveste despre reacția în fața tragediei.” Houston Chronicle


Făcând referire la romane cu nume asemănătoare, spre exemplu Casa întunericului de Charles Dickens, romanul scris de Stephen King împreună cu Peter Straub este unul care m-a impresionat cum nu au făcut multe alte romane pe care le-am citit.
Inițial, povestea pare tipică unui roman horror, însă autorul a îmbinat ca un maestru elementele unui roman polițist, iar spre final romanul capătă o tentă fantastică. Așadar îmbinarea acestor trei stiluri pe care personal nu le-am întâlnit în această formulă dă originalitate, însă nu e singura.
Personajele sunt foarte bine conturate, iar povestea descrisă într-o manieră foarte realistă, neștiutorii o pot considera neadecvată..
Afurisita asta de carte te ține cu sufletul la gură deși cam de la început se știe autorul crimelor. Este o carte extraordinară și merită citită!
Dar haide să vă povestesc, pe scurt..
French Landing, o regiune din America de Nord este una liniștită iar nimic nu este ieșit din comun.  Asta până când niște crime îngrozitoare se săvârșesc.. cineva sau mai bine zis ceva (vă veți da seama de abia spre final de asta) ciopârțea copilași, trimițându-le apoi părinților scrisori despre ce gustoasă a fost o bucată din corpul progeniturii sau chiar ce a mai rămas din corpul lor. După o a treia crimă, cea a lui Tyler Marshall, autoritățile se gândesc că singurul capabil să salveze situația alunecoasă din acea regiune poate fi Jack Sawyer, numit și Hollywood, după o altă misiune de-a sa. Împreună cu prietenul său, Henry Layden, un orb care poate vedea lumea mai bine decât cei normali și cu echipa Thunder Five (cinci motocicliști care fabrică bere și cu studii superioare) află autorul acestor crime - un bătrân pe nume Charles Burnside (ajutat de corbul Gorg a cărui treabă era de obicei să ademenească copilașii), care își trăia ultimele zile la azilul Maxton's și care, la cererea lui Abbalah-dun și a lui Munșun ducea săracii copii într-un loc malefic, cu totul diferită de Teritorii. Ce sunt acestea? Lumea magică în care Jack și mama lui Tyler se refugiau din când în când, o lume pașnică în care, cu siguranță, toti ne-am dori să trăim.
Dacă în Teritorii puteai ajunge doar prin puterea gândului, spre tărâmul alunecării exista un portal, și anume Casa întunericului, despre care se spunea că era infinită, că prin preajma ei îți pierdeai umbra, că muncitorii s-au îmbolnăvit pe parcurs și pentru a accentua ideea aceasta, proprietarul, Charles Burnside, a vopsit-o de la temelie până-n acoperiș în negru. Într-una dintre acestea a fost ascuns Ty, iar după, pentru a-și primi recompensa, Charles l-a dus în tărâmul alunecării, pentru a fi prezentat lui Munșun și Abbalah. Însă se salvează, omorându-l pe bătrânul pervers și cu ajutorul echipei lui Jack reușește să plece de acolo, împreună cu alți 750 de copii închiși în lumea alunecării.
Deși cu toții sperăm ca toate să se termine cu bine, la conferința de presă la care toți din echipă s-au decis să ascundă partea cea fantastică, Jack este împușcat de Wanda, soția celui pe care l-a arestat în cazul care l-a făcut celebru. Nu, nu este un final trist, Jack încă trăiește în Teritorii, nemaiputând să se întoarcă în lumea noastră.



5/5

Stephen Edwin King (n. 1947) este licențiat în limba engleză la Universitatea Maine din Orono și a debutat în 1974 cu romanul Carrie. După aproape 30 de ani în care a publicat în principat romane horror foarte populare (Christine, Apocalipsa, Orașul bântuIT etc) el a primit medalia National Book Foundation și Lifetime Achievement Awards din partea National Books Awards. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate și King acorda permisiunea studenților la regie să filmeze adaptări ale povestirilor sale pentru suma simbolica de  1 dolar. Ca o ironie a sorții, el a declarat că detestă sărbătoarea de Halloween.


6 comentarii:

  1. Am citit de Rege doar The shinning, dar mi-a placut mult, sper sa am ocazia sa mai citesc si alte romane aflate sub amprenta sa :) Grozava recenzie <3

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am citit nimic de Stephen King. Poate ar trebui să încerc. Toată lumea spune că e foarte bun. :-? Am văzut la Bookfest multe cărți scrise de el, la un preț destul de bun, dar nu m-am gândit să-mi iau vreuna. :-??
    PS: Ce aspect drăguuuț. ^^ Și ador chestia cu „Scrijelit de Oana”. :X :X

    RăspundețiȘtergere
  3. Îmi place mult noua hăinuță a blogului, e adorabilă! ♥
    Nu am citit până acum nimic de Stephen King, dar cu siguranță voi încerca romanele lui în viitor.

    RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?