joi, 4 iulie 2013

5 Shining de Stephen King

Titlu: Shining
Autor: Stephen King
Editura: Nemira
Număr de pagini: 527
Anul apariției: 2005 
În Hotelul Overlook, ca într-un castel vrăjit de o sumbră și sângeroasă magie, sălășluiește o forță misterioasă și monstruoasă, care începe să strălucească ( precum Danny, care are numai cinci ani, dar este un Shiner, adică este înzestrat cu o energie psihică supranormală, ce-i dă puteri vizionare) și își face sinistra lucrare în timp ce nebunia izbucnește cu o furie ucigașă..
Acolo se va împlini destinul teribil al condamnatului Jack Torrance și se va petrece dezastrul unei familii. Iar miraculosul Danny se va despărți mult prea timpuriu și prea dureros de candoarea copilăriei.
"Shining este în mod cert o capodoperă - și probabil unul dintre cele mai bune romane cu subiect supranatural din ultima sută de ani."
- Peter Straub

Dacă îți dorești cu adevărat o carte care să te facă să-ți fie frică până în măduva oaselor, Shining este cartea potrivită pentru tine. Perfectă pentru amatorii genului :). 

Danny Torrance este un băiețel care are numai 5 ani, care, în pofida vârstei sale, avea o minte de om matur, iar, dacă dorea, putea ști ce gândesc unele persoane și putea ghici lucruri prin intermediul prietenului său imaginar, Tonny. Însă băiețelul trebuie să îți părăsească orașul natal pentru o perioadă deoarece tatăl său, Jack, se angajează ca îngrijitor al mărețului hotel Overlook pe timpul iernii. Hotelul are o istorie bogată și nu prea.. fericită. Numeroase crime s-au înfăptuit în acest hotel construit în 1905, deși cadavrele au fost înlăturate discret, întâmplările au rămas întipărite în viața hotelului, repetându-se iar și iar. 
Curiozitatea l-a împins pe Danny să pătrundă în camera 207, locul despre care bucătarul Hallorann i-a spus că este foarte periculos. Datorită strălucirii sale a văzut în cadă o femeie aparent moartă care și-a deschis ochii și care a vrut să-l ia pe băiețel de partea ei. Însă nu era singurul care vedea și auzea lucruri. Uneori, noaptea, familia putea auzi liftul care cobora și urca, huruind. Această scenă face parte din petrecerea măștilor, despre care a citit Jack în albumele de la subsol, în care se afla toată istoria hotelului. A ajuns la ele datorită cazanului, care nu trebuia să ajungă la mai mult de 180. Această scenă mai este reprodusă și în salonul Colorado, Jack chiar fiind atras și transpus în această poveste, dansând cu fete aproape goale și savurând gin, deși în hotel nu era defapt un strop de băutură. Toate aceste personaje i-au spus să își omoare soția și pe Danny, ca toți să ia parte cu adevărat de la această poveste.
Soția lui reușește să își închidă soțul într-o debara (după ce era să fie omorâtă), însă personajele o deschid cu ușurință, spunându-i însă să își omoare familia. Pe soția sa aproape o omoară, la fel și pe bucătarul Hallorann, însă Danny îl distrage și reușește să scape. Toți trei, înafară de monstrul controlat de hotel scapă, îngrijitorul arzând odată cu toată clădirea din cauza exploziei produse de cazan. 
Focul are un rol purificator, punând capăt tuturor spiritelor ce își făceau veacul prin hotel. Înainte de a lua foc, toate ființele himerice au apărut, toate odată, odăile fiind pline.

5/5
Stephen Edwin King (n. 1947) este licențiat în limba engleză la Universitatea Maine din Orono și a debutat în 1974 cu romanul Carrie. După aproape 30 de ani în care a publicat în principat romane horror foarte populare (Christine, Apocalipsa, Orașul bântuIT etc) el a primit medalia National Book Foundation și Lifetime Achievement Awards din partea National Books Awards. Aproape toate romanele lui au fost ecranizate și King acorda permisiunea studenților la regie să filmeze adaptări ale povestirilor sale pentru suma simbolică de 1 dolar. Ca o ironie a sorții, el a declarat că detestă sărbătoarea de Halloween.

5 comentarii:

  1. Trebuie să citesc şi eu cartea asta!:D
    Cu toate că nu ştima despre ce este vorba, eram sigură că e bună cartea:D. Acum să şi ştiu despre ce e vorba sunt şi mai determinată să o citesc :D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasă recenzia!
    Și coperta este foarte reprezentativă...

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasă recenzie :) Mi-a plăcut mult cartea, deși probabil acum mi-ar fi frică să o citesc :D Ideea cu petrecerea măștilor m-a fascinat într-o mare măsură, și deși am citit doar o carte de King, pot să spun că este un scriitor foarte bun :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit-o şi e genială. Are de toate. Stephen King e un geniu bolnav. :))
    Trebuie să văd şi filmul, dar până îl dau la televizor... sau până am eu suficient 'internet' pentru a-l descărca/vedea online...

    RăspundețiȘtergere
  5. Incep sa ma oftic pe mine. De nu stiu cat timp zic ca incerc o carte de Stephen King fiindca toti cei din jurul meu il citesc, dar aman. Am un teanc de carti de citit vara asta, mai ales de la scoala. :( Draguta recenzia. :) Sper ca asta sa fie prima mea carte de Stephen King.

    RăspundețiȘtergere

Ce părere ai?