duminică, 27 octombrie 2013

0 Harry Potter și Piatra Filozofală de J.K.Rowling




Titlu: Harry Potter și Piatra Filozofală
Autor: Joanne "Jo" Rowling
Editura: Egmont 
Număr de pagini: 237 (în ultima ediție)
Anul apariției: 1997
Prima carte din celebra serie care îl are ca personaj central pe Harry Potter, un băiețel obișnuit (cel puțin așa credea el) până la unsprezece ani, când a primit o invitație la Hogwarts, școala de Magie, Farmece și Vrăjitorii. Acolo trimite și scrisori cu.. bufnița, se luptă într-un duel aproape mortal și învață să joace vâjhaț.
Atenție! Această recenzie conține spoilere!
Îmi doresc de cinci ani să citesc această serie și mă bucur că am evitat să văd filmul până acum.. altfel cartea și-ar fi pierdut din magie. Și că tot vorbeam de magie, această carte este un portal către o lume fabuloasă, unde răul poate apărea la tot pasul dar, în care, nu ești singur. La Hogwarts se întâlnesc toți cei talentați cu scopul de a-și aprofunda cunoștințele, aceștia provenind din familii de vrăjitori sau din familii de Încuiați. Dintr-o astfel de familie provine și Harry Potter, ai cărui părinți care erau vrăjitori au murit uciși de Voldemort. Până la vârsta de 11 ani a trebuit să locuiască împreună cu familia mătușii sale, o familie care putea fi caracterizată doar printr-un singur cuvânt: snobism. Într-un fel, rolul concepțiilor acestor oameni despre magie este un fel de a ne trimite și pe noi în lumea lucrurilor ieșite din comun, fiindcă societatea noastră e cam Încuiată.. Din carte apare o ființă himerică (,) care iese dintre pagini și, fie că vrem sau nu, ne ia și pe noi împreună cu Harry Potter la Hogwarts, cel mai minunat loc de pe planetă.  
Din momentul în care Harry ajunge la renumita școală de magie, vă pot spune că veți fi atât de atrași de acțiunea acestui roman, încât nu mai puteți lăsa cartea din mână. Eu am savurat cartea asta până la ultimul cuvințel și vorbesc serios. 
Aici face o grămadă de lucruri nemaiauzite printre cei încuiați, joacă vâjhaț, învață să facă magii și este supus la mai multe provocări foarte periculoase. Fiindcă Harry era foarte bun la zburatul pe mătura intră în echipa de vâjhaț a Cercetașilor și îi învinge pe Viperini și Astropufi, prinzând cea mai importantă minge, hoțoaica de aur.
Pe lângă vâjhaț și învățat, acesta le-a demonstrat tuturor că nu trebuie să fie cunoscut doar fiindcă poartă numele Potter, ci și pentru curajul său accentuând această calitate prin apărarea piatrei filozofale. Făcând cercetări, l-a bănuit pe profesorul Plesneală că vrea să fure acea piatră cu care puteai să fi nemuritor și să transformi orice în aur..însă s-a înșelat! Trecând împreună cu Hermione și Ron de toate obstacolele până la piatră, îl obervă pe profesorul Neville încercând să sustragă obiectul valoros din oglinda lui Erised. Însă nu era profesorul cel care a vrut să fure piatra, ci Voldemort care a găsit un alt corp care să-i îndeplinească toate dorințele.
Oglinda i-a dat piatra lui Harry, iar acesta a fost salvat de Voldemort la momentul potrivit de către Dumbledore, coordonatorul școlii de magie. 
Povestea a avut un final fericit, personaje complexe, o acțiune ieșită cu totul din comun așa că pot afirma din toate punctele de vedere că această carte a fost una foarte bună și a meritat fiecare bănuț!
5/5
Joanne „Jo” Rowling  (n. 31 iulie 1965, Yate, Gloucestershire, Anglia), cunoscută ca J. K. Rowling, este o autoare britanică, cunoscută mai ales pentru scrierea romanelor de fantezie Harry Potter. Ideea i-a venit într-o călătorie cu trenul de la Manchester la Londra în 1990. Cărțile Harry Potter au atras atenția întregii lumi, câștigând mai multe premii și vânzându-se în mai mult de 400 de milioane de exemplare. Aceste cărți au fost ecranizate în opt filme, la care Rowling a aprobat scenariile, iar în penultimul film a deținut controlul creativității.
(sursa: Wikipedia)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce părere ai?