sâmbătă, 4 ianuarie 2014

4 Hotul de Carti de Markus Zusak


Titlu: Hoțul de Cărți
Autor: Markus Zusak
Editura: RAO
Număr de pagini: 568
Anul apariției: 2011
Este anul 1939. Germania nazistă. Țara își ține răsuflarea. Moartea nu avut niciodată mai mult de lucru, și va deveni chiar mai ocupată.
Hoțul de cărți este o poveste despre puterea cuvintelor de a crea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită și arzând cu intensitate, premiatul autor Markus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile povești ale timpurilor noastre.
Mi-am propus să termin anul 2013 cu o carte bună. Am cartea Hoțul de Cărți și n-am rămas deloc dezamăgită. Este o carte foarte realistă care te face să simți totul la fel cum o fac și personajele, să descoperi lucruri noi și să treci printr-o stare foarte ciudată la finalul romanului, dar despre asta vom vorbi puțin mai târziu. 

Încă din primele pagini veți putea descoperi că naratorul este însuși Moartea care a avut destul de multă treabă în cele două războaie mondiale. Însuși ea sugerează că are nevoie de o vacanța. Însă Moartea nu are un suflet rău. A început s-o îndrăgească pe Liesel Meminger încă din prima clipă în care a văzut-o și anume atunci când i-a murit fratele. Însă acest eveniment nu este important numai pentru naratoare, ci și pentru micuța Liesel, care prin intermediul înmormântării își descoperă plăcerea de a citi. Prima carte care a furat-o a fost Manualul Groparului, o carte micuță și neagră pe care a găsit-o în zăpadă. 
La scurt timp după ce își pierde fratele, Liesel își pierde și mama. O vede pentru ultima oară la ușa casei părinților ei adoptivi: Hans și Rosa Hubermann. Familia aceasta ducea un trai decent, Rosa spălând rufe iar Hans fiind zugrav. Din cauza faptului că Hans a avut întotdeauna o reticență privind aderarea în partid iar Rosa și-a pierdut clienții datorită lipsei banilor, familia a rămas fără bani, ducându-și foarte greu traiul. Pe lângă asta, ei aveau grijă și de un evreu pe care l-au ascuns în subsol. Numele acestuia era Max Vandenburg, iar el a devenit cu ușurință cel mai bun prieten al lui Liesel. Drept cadou acesta i-a oferit câteva pagini rupte din Mein Kampf, vopsite iar apoi decorate cu ilustrații și cuvinte. Pe mine cel puțin m-a impresionat enorm prietenia acestora și am suferit când Max a trebuit să plece. 

Cum e să ascunzi un evreu în subsol? Imaginați-vă că (,) cineva vă trage o palmă și trebuie imediat să zâmbiți.

Chiar și cu aceste probleme pe cap, Hans Hubermann a ajutat-o pe Liesel să scrie și să învețe, iar acest pas a fost unul important pentru evoluția micuței fete. Terminând Manualul Groparului, Liesel a început să fure cărți din locuri cât mai ciudate precum cenușa focului care a fost aprins de ziua lui Hitler în 1940 sau chiar din casa primarului. Dragostea sa pentru cuvinte a determinat-o să scrie ulterior și o carte despre cele întâmplate în casuța Hubermannilor de pe străduța Himmel. Deși numele străduței înseamnă în limba română Rai, aceasta a fost bombardată de către ruși într-o noapte iar singurul supraviețuitor a fost Liesel, care se afla în acel moment la subsol. Cele care au salvat-o au fost tot cuvintele. 
Iar aici vine partea care mi-a dat un sentiment tare ciudat: amintirea consecințelor bombardamentului iar mai apoi descrierea revenirii lui Max, care a reușit să fugă din lagăr. Atunci am simțit că autorul se joacă cu sentimentele mele. Iar apoi mi-am dat seama că a făcut asta pe tot parcursul romanului. 
Încheierea o face tot stimabila noastră naratoare, Moartea. 

Uite un mic adevăr: Vei muri.
Sunt bântuită de oameni

5+/5
Markus Zusak s-a născut pe 23 iunie 1975 în Sydney, Australia. Este cunoscut datorită cărților Hoțul de Cărți(The Book Thief) și I am the Messenger. Următorul roman pe care îl va publica va fi Bridge of Clay. 
Cartea Hoțul de Cărți se bucură de un succes internațional și a fost tradusă în peste 30 de limbi. Această carte a fost pe locul 1 pe Amazon în categoria Cele mai vândute cărți. 

4 comentarii:

Ce părere ai?